Chceme rozšířit naše školní stravování k dalším dětem v Etiopii, kde vážný nedostatek potravin hrozí přerůst v hladomor.

Udělejte si to jako doma!

Právě procházíte českým webem, ale naše rodina sahá přes celý svět.

Abyste se ujistili, že podporujete místní organizaci Mary's Meals, vyberte prosím svou zemi ze seznamu níže.

Pokud svou zemi nemůžete vidět, nebojte se! Můžete použít naše mezinárodní stránky.

7 000 batůžků header

7 000 školních batůžků je na cestě z Brna do Malawi

Po třech letech shromažďování od dárců z řad českých škol, organizací i od jednotlivců vyrazilo v úterý 21. června z Brna do Malawi přibližně 7 000 školních batůžků naplněných školními potřebami. V Malawi na ně již čekají tamní děti ve věku od 4 do 12 let

Published on

Velká část dětí zapojených do programu Mary’s Meals nemá základní učební pomůcky jako třeba tužky a sešity. Chudým kamarádům v africkém Malawi proto pomáhají děti z České republiky, které jsou zapojeny do přípravy batůžků. Darované batůžky s potřebnými věcmi usnadní malawským školákům učení a pro mnoho z nich to bude jediný dárek, který kdy dostanou. Zapojení českých dětí do plnění batůžků podporuje zážitkovou formu vzdělávání a napomáhá k lepšímu porozumění dětí, které žijí v naprosto odlišných podmínkách. Podporuje solidaritu a vděčnost.

Mary’s Meals Česká republika Batůžkový projekt

Až do roku 2019 probíhal transport batůžků přes Vídeň, prostřednictvím rakouské pobočky Mary’s Meals. Během pandemie covidu příliv batůžků do centrálního skladu v Brně opadl, proto bylo až nyní možné naplnit první kontejner vypravovaný z České republiky. Nakládání proběhlo v úterý 21. 6. 2022 v 8:00 v areálu VUT na Kraví hoře v Brně a díky mnoha ochotným dobrovolníkům, kteří se na místě sešli, byl obří kontejner naplněn za tři hodiny.

K akci byly přizváni i učitelé a děti ze škol v Brně a okolí, kteří se na sběru batůžků přímo podíleli. Mohli tak přihlížet, jak je jejich úsilí završeno touto závěrečnou intenzivní akcí.

Batůžky Mary’s Meals z Brna do Malawi

Kontejner poputuje nejdříve po silnici a poté po železnici do Hamburku, kde bude naložen na loď a dál zamíří po moři a později opět po souši až do Blantyre, druhého největšího města Malawi, kde budou batůžky distribuovány tamním školákům. Vzhledem k tomu, že cesta do cíle zabere 2–3 měsíce, je pravděpodobné, že pro malawské děti budou batůžky v září dárkem k zahájení nového školního roku.

Hlavní fakta o Batůžkovém projektu

  • Batůžky sbírají především žáci základních škol, ale i jednotlivci nebo rodiny. Do sběru je zapojeno asi 180 škol a organizací.
  • Batůžky se plní podle přesně daného seznamu věcí – obsahují školní pomůcky, lžíci, hygienické potřeby, obuv a oděv, některé věci mohou být i použité, ale vždy čisté a v dobrém stavu.
  • Každý batůžek se chystá pro konkrétní dítě určitého věku (4 až 7 let, nebo 8 až 12 let) a pohlaví (rozlišuje se, zda je konečným příjemcem chlapec, nebo děvče).
  • V centrálním skladu se každý batůžek znovu kontroluje, případně doplňuje jeho obsah, označí se věkem a pohlavím příjemce. S touto prací v Brně pomáhá tým asi 20 dobrovolníků včetně dvou Ukrajinek.
  • V ČR funguje 24 meziskladů a dva centrální sklady v Brně a Ostravě. Centrální sklad chceme postupně plně přesunout do Ostravy.
Batůžky Mary’s Meals z Brna do Malawi